Проект "Европа през нашите очи"

по секторна програма "Коменски"

         

       От 19 до 25 октомври 2014 група от 4 ученици и 2 учители беше на работно посещение в полския град Бялисток. Това посещение е четвърто от предвидените шест за осъществяване на целите по проекта „Европа през нашия поглед“ по секторна програма Коменски. Програмата на срещата съдържаше работни ателиета за запознаване на участниците с полския бит и култура. Учениците танцуваха полски танци, пекоха традиционнен полски хляб, правиха хартия и принтираха с преса използвана от втората половина на VIII век. Разгледаните забележителности включваха посещение на центъра Заменхов, двореца и парка Браницки, музея на открито в Бялисток и др. Във Варшава участниците в проекта се потопиха в атмосферата на стария град, след което посетиха ултрамодерния интерактивен научен център “Коперник”, построен за 93 милиона евро и разполагащ с близо 450 “атракции”, изложени на 20 000 кв. м. Учениците бяха настанени в домовете на свои връстници от Полша, което им даде възможност да опознаят от близо полския бит, да опитат традиционната полска кухня, да общувата на английски език, да създадат нови приятелства.

в Бялисток - Полша

Испания

     От 1 до 7 март ученици и учители от ПГИИ “Джон Атанасов“ осъществиха петата поредна мобилност по проекта „Europe Through Our Eyes” по секторна програма Коменски. Мобилността се проведе в испанския град Сан Мартин Валде Иглесиас.

     Участниците се включиха във всички планирани дейности по проекта – подреждане на изложба, интерактивни игри, уроци по испански. Особено успешно беше участието на нашите ученици в пиеса на английски език, която беше написана от самите тях. Пиесата и нейното представяне получиха най-висока оценка от всички партньори.

     Организаторите на визитата запознаха своите гости със забележителностите на своя град. Бяха посетени още крепостните стени на град Авила, обявени през 1985г. за Световно културно наследство на ЮНЕСКО, град Толедо и столицата Мадрид. Участниците в мобилността имаха възможност да се докоснат до историята, културата и бита на Испания, да се запознаят с традиционната испанска кухня, да почувстват ритъма на една прекрасна страна, да създадат нови приятелства, да открият нови хоризонти.

в Сан Мартин Валде Иглесиас - Испания

Германия

     От 7 до 13 юни 2015г. в Кауфбойрен, Германия се състоя последната работна визита по проекта “Europe through Our Eyes” по секторна програма „Коменски“.

     Участниците в мобилносттаподготвиха материали за финалната фотоизложба, на която представиха как изглежда обединена Европа през техния поглед. Включиха се в организираните работни ателиета и състезания.Запознаха се отблизо с германската история и култура по време на предвидените в програмата екскурзии.Изживяха вълнение при обиколката в Замъка Нойшванщайн - една от най-големите туристически атракции на Германия, както и при посещението на Алианц Арена, включващо ложите, съблекалните на играчите, самото игрище, тунела за играчие и залата за пресконференции.

     Един прекрасен начин за запознаване с Мюнхен и неговите символи беше обиколката с двуетажен автобус. След това участниците в проекта посетиха най-известните места в града и почувстваха атмосферата и очарованието на баварската столица.

в Кауфбойрен - Герания