Проект "Boost your green"

по секторна програма "Еразъм +"

         

     "Boost your green" е стратегическо партньорство, създадено между шест професионални училища от Европа, с финансовата подкрепа на Европейската комисия чрез проектите Erasmus+, Key Action2.

     Наши партньори по проекта ще са професионални гимназии от Франция, Португалия, Румъния, Македония и Турция.

     Този проект е породен от нуждата да се предоставят на училищата конкретни способи за интегриране на идеята за устойчиво развитие във всекидневния живот на училището.

     Дейностите включват занимания с учениците, учителите и персонала. Те трябва да открият своето място в заобикалящия ги свят и да развият навици, свързани с устойчивото им развитие.

     Гражданинът на бъдещето трябва да бъде екологично грамотен. Образованието за околната среда зависи от всеки предмет в училище и не може да бъде осъществено без междупредметни връзки .

     Нашият екип съвместно с училищата-партньори ще работи по 6 направления: храна, биоразнообразие, смет, вода, електроенергия и солидарност. Идеята е учениците да обхванат тези теми не само в училище, а и на общинско, областно, национално и международно ниво.

     В началото се прави проучване на научна основа във всяко училище и по време на проекта се работи с партньорите чрез специфични форми на сътрудничество, за да се подобри екологичното образование и свързаният с това начин на живот.

 

     Сайт на проекта Boost your green

Датите на визитите са:

1. Хавър, Франция - 06 - 10 декември 2016 година - Работна среща с учители

2. Хавър, Франция - 19 - 23 юни 2017 година - Визита с ученици

3. Търговище, България - 09 - 13 октомври - 2017 година - Работна среща с учители

4. 2018 година - Визита в Македония с ученици

5. 2018 година - Работна среща с учители в Турция

6. 2019 година - Визита в Румъния с ученици

7. 2019 година - Заключителна работна среща с учители в Португалия

Посещение в Хавър, Франция

        В седмицата от 06.12.2016г. до 10.12.2016г. учители от Професионална гимназия по икономическа информатика "Джон Атанасов" гр. Търговище, участваха в работна среща по проект "Boost your green", която се проведе в град Хавър, Франция. Домакин на визитата бе училище за професионална подготовка по професиите: готварство, ресторантьорство, фризьорство, дизайн и хотелиерство.

Посещение в Хавър, Франция

        В седмицата от 19 до 24 юни ученици и учители от ПГИИ "Джон Атанасов" посетиха гр. Хавър, Франция по проект "Boost your green". Всички участници бяха разпределени в три отбора, работиха в продължение на една седмица и представиха своите презентации в шест направления: храна, вода, озеленяване, отпадъци, енергия и солидарност. Чрез гласуване беше избрано лого на проекта. Победител в надпреварата е отбора от Португалия. Любезните домакини бяха организирали екскурзии до Etretat, Honfleur, Deauville. Deauville - Довил е малък нормандски курорт на брега на Атлантика и притегателно място за френските кинозвезди. Отдалечен е само на 200 км от Париж. В града отсядат филмови величия като Катрин Деньов, Изабел Аджани, Жан – Пол Белмондо, Жерар Депардийо. Природата в Довил е изключително красива и съчетава море, пясъчни плажове, гори.         http://tripcarr.info/bg/pages/133832
        Honfleur - Онфльор е едно от най- красивите градчена на "Брега на цветята". Къщите са пъстроцветни, улиците тесни и стръмни посипани с павета. Основна забележителност е дървената църква "Света Екатерина", построена още през XV в.
        http://wonders-of-europe.com/destination/france/normandy/honfleur-2/
        Etretat - Етрета е малък морски град, който се намира в Нормандия, в северната част на Франция. Мястото е популярно с високите си бели скали, както и с трите масивни естествени каменни арки, сформирали се под натиска на силните морски вълни. Невероятните пейзажи на Етрета са вдъхновение за мнозина хора на изкуството. В известно място го превръща Льо Фигаро – Алфонс Кар, но преди той да донесе величието на красивата местност, редица велики художници, като Курбе, Матис и Дега идват тук, за да творят.
        http://www.interesnimesta.com/%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D0%BD%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%8F-%D1%84%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D

 
Среща в Търговище, България

 

        Третата среща по проект “Boost Your Green” беше проведена в Търговище, България (09.10-11.10.2017). 
В нея взеха участие представители от всички 6 държави–партньори. 
С помощта и подкрепата на наши ученици от 12а клас на гостите бяха демонстрирани 2 урока от нашите две основни направления информатика и икономика.  
Партньори по проекта за визитата в България са Община Търговище и “Тракия глас България” ЕАД. В Община Търговище на гостите беше представена презентация за ефективната обработка на отпадъците . Домакините от ”Тракия глас България” ЕАД ни представиха методи за ефективно опазване на околната среда.
Посещението в Плиска и Варна запозна гостите с нашата богата история и култура.
Срещата завърши с обсъждане на различни теми, задачи и идеи на обща конференция заедно с всички партньори.
Благодарни сме на всички за тяхното присъствие, участие и позитивно отношение.

                 

                 


СРЕЩА В РУМЪНИЯ

От 07.05  до 11.05 ученици и учители от ПГИИ "Джон Атанасов" посетиха Бая Маре - Румъния, по проект "Boost your green" - Erasmus +.

Участниците бяха разпределени по отбори (пет в първия ден и три през останалите дни). Бяха им поставени теми по проекта и разработиха презентации, които представиха. Учениците трябваше да изготвят лого за всеки отбор.

Нашите възпитаници се представиха на ниво и впечатлиха с идеи и езикови умения останалите участници.  Атмосферата беше много зареждаща и креативна.

Любезните домакини бяха организирали екскурзия до румънско етноселище, до манастир Barsana и църква-паметник на UNESKO.

Всички бяха очаровани и възхитени от природните дадености и богатата история и култура на този прекрасен град.