Събития по проект "Твоят час"

         

 Представителна изява на група "Кино и технологии"

 

       На 30.03 се проведе представителна изява на групата "Кино и технологии" по проект Твоят час.
       Учениците представиха изработени от тях проекти, чрез използване на специализирани програмни продукти за създаване на видеоклипове.
       Гости на събитието бяха представители на обществения мониторинг по проекта и ученици от различни класове.        Събитието се проведе в ПГИИ „Джон Атанасов“ и информацията за него беше публикувана в сайта на училището.

Посещение на  Търговско-промишлена палата  град Търговище

       Учениците от кръжок „Азбука на успешния бизнес“ с ръководител Невяна Кънева и от кръжок „Млад предприемач“ с ръководител Елка Маркова усъвършенстваха своите знания и умения по предприемачество при посещение на Търговско-промишлена палата град Търговище с председател Оля Иванова.

       След като разгледа историческата традиция на дейността на Търговските палати в България, г-жа Оля Иванова представи дейността на ТПП – Търговище като неправителствена обществена организация с нестопанска цел, която е утвърдена като център за подпомагане и консултиране на фирмите в региона съобразно техните потребности.

       Интерес предизвика оказваното съдействие от страна ТПП за малките и средни предприятия, за достъп до програмите и инициативите на Европейския съюз.

       Учениците се запознаха с възможностите за финансиране на малките и средни предприятияи и си пожелаха техните идеи да намерят подкрепа и новаторски заряд.

Представителни изяви по проект "Твоят час"

       Аз обичам природата, родния край и България – При посещение на гр. Велико Търново учениците се запознаха с историята на България, като разгледаха паметника Шипка, етнографския музей Етъра и Царевец. Разгледаха и природната забележителност пещерата „Бачо Киро“. На 08.04 присъствахме на възстановка на обичая Лазаруване, оранизирано от община Велико Търново. Бе посетен и домът на хумора и сатирата в гр. Габрово и разгледани неговите експозиции свързани с бита и нрава на българина. Учениците взеха дейно участие, като предварително се бяха подготвили и разхазваха за посещаваните обекти. Целта на представителната изява и посещението бе постигната, защото децата научиха нова и припомниха стара информация за историята, природата и културното наследство на България и Североизточния и Централния регион.

       Екологично образование - При посещение на музея учениците се запознаха с възстановка на българския бит, култура и занаятчийство. Разгледаха първият по рода си музей в България, в който са съчетания и възпроизведени българските занаяти с екологични материали, красива природа и възрожденски дух. С докосването до българският бит и култура, до българската история, занаятите с екологични материали, учениците обогатиха своите знания и усвоиха качества, водещи до опазване на околната среда. Целта на представителната изява бе постигната с примера на предците, модерните технологии и креативността на младите хора като се създава стремеж за изграждане на еко системи и селища, допринасящи до повишаване жизнения стандарт на населението и владеене на здравословен начин на живот.

       История на родния край – Посещение на археологически и куртурни забележителности - Във връзка с осъществяване на програмата „Твоя час”, за участниците в група „История на родния край” бе организирана екскурзия. Целта на екскурзията бе да се посетят археологически и културни залежителности около Габрово и Велико Търново. В първия ден на екскурзията, въпреки неблагоприятното време, учениците изкачиха историческия връх „Шипка”. Следващата цел беше етнографскиятн комплекс „Етъра” край Габрово. По-късно през деня, дванадесетокласниците посетиха и Дряновския манастир и пещерата „Бачо Киро”. На следващия ден беше предвидена обиколка на историческите забележителности на Велико Търново – Самоводска чаршия, Паметника „Конниците” и др. Специално внимание беше отделено на посещението на хълма „Царевец”. Там аз като ръководител на групата изнесох беседа на тема „Историята на Втората българска държава”. Беше извършена и туристическа обиколка на хълма. Тези изяви бяха документирани със снимки като гости на мероприятието бяха представители на Обществен съвет по проекта и учители.

       Млад волейболист – Волейболен мач с представители от друг клуб На 26.04.2017г. учениците от групата за извън класна дейност „Млад волейболист“ при ПГИИ „Джон Атанасов“ се срещнаха в приятелски волейболен мач срещу сборен отбор на учители от община Търговище. Целта на представителната изява бе младите волейболисти да покажат до каква степен са увладели технико-тактическите приоми на любимата игра и прилагането им в състезателна обстановка. След оспорвана борба победата измъкнаха учителите с 3:1 гейма. Резултатът в отделните части /28:26; 25:22; 20:25 и 25:23/ показа, че учениците са демонстрирали ефективна техника и рационални дейстия в нападение и отбрана. Единствено липсата на опит и спортното щастие в решителни моменти не позволи учениците да се поздравят с победа.

       Фитнес и зумба – С нашата изява искахме да увлечем към занимания със “Зумба“ приятели, съученици, родители. Всички се забавлявахме с танците и латино-ритмите. Считам, че повечето от участниците в мероприятието ще продължат да се занимават със „Зумба“.