Професионална гимназия по икономическа информатика  "ДЖОН АТАНАСОВ"

Професионална гимназия по икономическа информатика "ДЖОН АТАНАСОВ"

Добри практикиМероприятияНационална програма „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на българската армия“

ИНОВАТИВЕН КАБИНЕТ ПО ИСТОРИЯ И ЦИВИЛИЗАЦИИ – СЪЧЕТАНИЕ НА ТРАДИЦИИ И ИНОВАЦИИ

По случай отбелязването на 146 г. от Освобождението на Търговище от османско владичество, ПГИИ „Джон Атанасов“ представи обновения иновативен кабинет по история и цивилизации. В класната стая е изграден вдъхновяващ музеен кът, който има за цел – изграждане и поддържане на училищни традиции, свързани с патриотичното възпитание и родолюбие, както и ангажиране на вниманието на учениците и засилване на интереса им към историята и постиженията на българската армия. Новата учебна среда съчетава – традициите и иновациите в образователния процес. Кабинетът е изграден по Национална програма „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на българската армия“.

Под ръководството на г-н Росен Пеев – ст. учител по история и цивилизации, учениците от 9 А клас се потопиха в света на героичното българско минало, разглеждайки темата – “ Българската бойна слава“. Гимназистите бяха разделени на два отбора – „Раковски“ и „Бенковски“. Те премериха своите знания, отговаряйки на въпроси, свързани със значимите битки при крепостта Одрин и местността Дойран.

Открития урок уважиха: г-жа Елка Станчева – началник на РУО – Търговище, полковник Диян Вълчев, майор Петър Петров – началник на Военно окръжие – Търговище, г-н Косьо Костов – директор на дирекция ХДСП, г-жа Силвия Доманова – ст. експерт в дирекция ХДСП, г-жа Мария Вълчева – старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия, д-р Тоня Любенова-Иванова – специалист РИМ, представители на Военно окръжие – Търговище, старши сержант Даниел Аврамов, г-жа Виолета Вичева – Иванова – директор на ПГИИ „ Джон Атанасов“ и преподаватели от гимназията.

Гостите получиха брошури и образователни пъзели, изработени от учениците на ПГИИ „Джон Атанасов“, с информация за местни личности, участници във войните за Национално обединение. Такива ще бъдат подарени и на училищата в града.

Сърдечни благодарности за военните униформи и оборудване, които са дарени на гимназията от Националния военен университет „Васил Левски“, със съдействието на полковник Диян Вълчев и за личните дарения на старши сержант Даниел Аврамов, Военно формирование 54060, гр. Шумен.

Училището получи подаръци за кабинета от Регионален исторически музей – Търговище и от Военно окръжие – Търговище.