Професионална гимназия по икономическа информатика  "ДЖОН АТАНАСОВ"

Професионална гимназия по икономическа информатика "ДЖОН АТАНАСОВ"

Без категорияЕкоучилища

Пластмаси – видове, видове, състав, международни кодове и как да ги рециклираме. Един по различен час.

Пластмасите са най-широки използваните и постоянно хвърлени материали в ежедневието ни. В проучванията 10% от екологичните отпадъци се състоят от пластмасови материали.

В резултат на изследванията приблизително 50% от пластмасовите материали, които използваме в ежедневието си, се състоят от материали за еднократна употреба.

Пластмасовите материали се използват постоянно в ежедневието ни. Някои от предметите, изработени от пластмасови материали, са произведени за продължителна употреба.

Голяма част от тях са проектирани и произведени за краткосрочна употреба (бутилки, капаци, вестници и др.). Пластмасите могат да останат без да се разпадат с години в природата. Възможно е да намерите пластмасови отпадъци дори в най-отдалечените райони в света. Пластмасите обаче са рециклируеми вещества. Възможно е да използва тези пластмаси при рециклиране. Като се има предвид рециклирането на пластмаси, първите неща, за които можем да се сетим, са бутилки за вода, найлонови торбички, кутии на кисело мляко, бутилки на шампоани и т.н.

Пластмасите, произведени за домашни употреби като тази, могат да бъдат рециклирани и използвани повторно в съоръжения за промишлено рециклиране.

Международни кодове за пластмаси и знаци за рециклиране

  • “1” означава, че продуктът е направен от полиетилен терефталат (PET или PETЕ) – например бутилки за напитки (минерална вода, безалкохолни и други газирани напитки) и сиропи за кашлица, чаши и др.
  • “2” означава полиетилен с висока плътност (HDPE)  – използва се за производството на бутилки, в т.ч. за прясно мляко; чаши; пликчета за фризер; пликчета за пазаруване; кутии за сладолед; капачки на бутилки за минерална вода; опаковки на шампоани и почистващи препарати; кошчета за отпадъци; тръбопроводи за напояване на селскостопанска продукция; продукти, имитиращи дърво и др.
  • “3” означава поливинилхлорид (PVC или V) – използва се за производство на бутилки за съхранение на нехранителни продукти; опаковки за козметични продукти; тръби, в т.ч. за канализация; подови настилки; дограма, завеси за душ; изолация на електрически уреди и др.   
  •  “4” означава полиетилен с ниска плътност (LDPE) – пластмасови торби, различни контейнери; торбички за еднократна употреба; меки бутилки; опаковки на шампоани, козметични продукти и миещи препарати; диспенсери за течни сапуни; домакинско фолио; лабораторно оборудване
  •  “5” означава полипропилен (PP) – използва се за производство на чаши; сламки; кофички за кисело мляко и плодови млека; кутии за храна; домакински съдове; градински пластмаси; авточасти, промишлени влакна.      
  • “6” означава полистирен (PS) – от него се произвеждат пластмасови прибори, чашки за кафе за еднократна употреба; кутии за храна за вкъщи за еднократна употреба; имитации на стъклени чаши; пепелници; саксии; видео и аудио касети;  кутии за CD и DVD; играчки и др.
  • “7” означава други пластмаси, като акрил, найлон, поликарбонат (PC), биопластмаси от възобновяеми източници, напр. полилактид /polylactide (PLA), произведени от възобновяеми суровини – царевично нишесте, корени от маниока или захарна тръстика; както и многослойни комбинации от различни пластмаси. От пластмаси, обозначени с цифрата 7 се произвеждат бутилки за вода за многократна употреба; бебешки шишета; кутии за съхранение на храна; опаковки за медицински нужди и др.